JIMMIE RODGERS – KISSES SWEETER THAN HONEYCOMB

Met het compilatiealbum “Kisses Sweeter Than Honeycomb” van folk- en rock’n’roll-zanger Jimmie Rodgers krijgen we alweer een uit het verre verleden van de rock’n’roll-muziek opgediepte verzameling liedjes uit de jaren ’50 en ’60 aangeboden. Het toenmalige tieneridool Jimmie Rodgers scoorde in de jaren 1957 tot 1962 een twingtigtal hitjes in de Amerikaanse en Britse hitparades. Daarmee was de op 18 september 1933 als James Frederick Rodgers in Camas, Washington geboren muzikant één van de meest regelmatige hitmakers uit die periode die een piepjong publiek van tieners bediende en wist te bekoren met zijn vrolijke en optimistische liedjes. Toch werd zijn werk vooral als te zacht door rockers beschouwd en kon hij nooit de roem vergaren die toppers als Elvis Presley, Gene Vincent, Chuck Berry, Little Richard en Jerry Lee Lewis in die periode te beurt viel.

De titel van dit door retrolabel ‘Jasmine Records’ uitgegeven verzamelalbum is een samenstelling van twee titels van zijn bekendste nummers “Kisses Sweeter Than Wine” en het aanstekelijk swingende “Honeycomb”. We krijgen in totaal 32 nummers aangeboden op één cd wat vooral mogelijk is omdat de meeste liedjes amper twee minuten duren. Daarbij zijn ook enkele nooit uitgegeven of niet meer verkrijgbare songs te vinden.

Er zijn inderdaad wel enkele zeemzoete melodieuze croonerliedjes te horen op deze verzamelaar zoals “The Long Hot Summer”, het op de tweede video te horen “Secretly”, “Are You Really Mine”, “Because You’re Young” en “Wonderful You”. Zijn allereerste single “I Won’t Sing Rock And Roll” werd uitgebracht in 1956, staat helemaal vooraan op deze verzamelaar en is gezien zijn daaropvolgende muziekcarrière toch wel een wat bizar klinkende songtitel. Opmerkelijk is dat zijn grootste hitsong “Honeycomb” uit 1957 geen eigen compositie was maar wel de B-zijde van het hitsingletje “Till We Two Are One” van Georgie Shaw. Jimmie Rodgers zong het nummer steevast tijdens zijn optredens in clubs in Nashville, Tennessee en hij merkte het succes van die song bij het publiek. De single schoot meteen naar de top van de hitparade waar het “That’ll Be The Day” van ‘Buddy Holly & The Crickets’ van de eerste plaats stootte.

In de volgende twee jaar volgden de hits elkaar in sneltempo op voor Jimmie Rodgers met “Kisses Sweeter Than Wine”, “Oh-Oh I’m Falling In Love Again”, “Secretly”, “Are You Really Mine” en “Bimbombey”. Hij mocht dankzij zijn successen mee op tournee doorheen Amerika met o.a. Buddy Holly, ‘The Everly Brothers’, Bobby Darin, Frankie Avalon en Chuck Berry, de ware rock’n’roll-vedetten waarmee hij zich niet echt kon associëren omwille van het zachtere genre muziek dat hij bracht. Zijn laatste Amerikaanse top 40-notering kon Jimmie Rodgers begin 1960 realiseren met de dubbele hitsingle “T.L.C. Tender Love And Care” en het gecoverde “Waltzing Matilda” op de B-zijde. In 1962 stond hij nog één keer hoog genoteerd in Engeland met het folknummer “English Country Garden” dat de grootste hit uit zijn carrière werd in Groot-Brittannië.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST

1. I WON'T SING ROCK AND ROLL
2. I ALWAYS KNEW
3. HONEYCOMB
4. KISSES SWEETER THAN WINE
5. OH-OH I'M FALLING IN LOVE AGAIN
6. THE LONG HOT SUMMER
7. SECRETLY
8. MAKE ME A MIRACLE
9. ARE YOU REALLY MINE
10. THE WIZARD
11. WOMAN FROM LIBERIA
12. GIRL IN THE WOOD
13. BIMBOMBEY
14. BECAUSE YOU'RE YOUNG
15. I'M NEVER GONNA TELL
16. RING-A-LING-A-LARIO
17. WONDERFUL YOU
18. TUCUMCARI
19. WISTFUL WILLIE
20. T.L.C. TENDER LOVE AND CARE
21. WALTZING MATILDA
22. JUST A CLOSER WALK WITH THEE
23. JOSHUA FIT THE BATTLE O' JERICHO
24. THE WRECK OF THE 'JOHN B'
25. WHEN LOVE IS YOUNG
26. EVERY TIME MY HEART SINGS
27. I'M GOIN' HOME
28. A LITTLE DOG CRIED
29. ENGLISH COUNTRY GARDEN
30. WAND'RIN' EYES
31. NO ONE WILL EVER KNOW
32. RAINBOW AT MIDNIGHT

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video